Project

Open plan concept voor ExpeditieWijz

Open plan leren | Basisschool | Lesmateriaal | Indeling | Productontwikkeling | Branding

Client:                                   Omvang:
Educatief.                             500m2

Sector:                                   Locatie:
Interieurontwerp                  Hengelo, Nederland

ExpeditieWijz, Basisschool ontwerp en Steven Covey

Van nature is ieder kind nieuwsgierig, onderzoekend en leergierig. Deze eigenschappen wil ExpeditieWijz continu blijven ontwikkelen. Zodat kinderen vanuit hun intrinsieke motivatie uitgedaagd worden om te blijven leren en zich te verwonderen. Binnen de visie van ExpeditieWijz ontwikkelen kinderen kennis en vaardigheden die van belang zijn voor de maatschappij. Zo groeien zij uit tot autonome, betrouwbare mensen die integer zijn en verantwoordelijkheid nemen.

Hierbij wil ExpeditieWijz kinderen vanuit hun nieuwsgierigheid in een betekenisvolle omgeving laten experimenteren en tot leren brengen vanuit hun innerlijke wijsheid. Een leermeester die zij hiervoor aanhalen is Steven Covey. Met zijn 7 eigenschappen van effectief leiderschap: pro-activiteit, beginnen met het einde voor ogen, first things first, denken in termen van win-win, eerst begrijpen dan begrepen worden, synergie en het scherpen van de zaag. Volgens hem zou een open-plan opzet bijdragen aan het initiatief nemen van en zelfstandig ontwikkelen door de kinderen.

Ontdek hier meer over interieurontwerp voor scholen.

Het uiteindelijke doel was het ontwikkelen van een concept dat niet alleen in de huidige schoolomgeving van ExpeditieWijz stand hield. Het diende flexibel genoeg te zijn om in mum van tijd te verplaatsen. Daarnaast zou het de basis vormen voor een huisstijl voor extra vestigingen. Door middel van een open-plan opzet worden de fysieke barrières tussen de klassen weggehaald. Zo worden er meer interactieve ruimtes gecreëerd, waardoor kinderen meer gelegenheid krijgen om met elkaar te leren en samen te werken.

De fysieke omgeving waarin kinderen leren is van invloed op de kwaliteit van het onderwijs. Bij het ontwerpen van dit open-plan hebben wij rekening gehouden met de akoestiek en de verlichting. Zo kunnen kinderen zich concentreren en worden zij niet afgeleid door omgevingsgeluiden of verlichting die te fel of te zwak is. Ook is er voldoende ruimte gemaakt voor individuele werkplekken, zodat kinderen de mogelijkheid hebben om in stilte te werken. Door gebruik te maken van kleurrijke meubels, wanddecoraties en planten is het open-plan er levendig uitkomen te zien voor een prettige leeromgeving voor de kinderen.

Interieurontwerp basisschool