01/02/2021

Interieurontwerp voor basisscholen.

Nieuws

Open-plan basisscholen voor persoonlijke ontwikkeling en prettige leeromgeving.

Basisscholen zijn steeds vaker op zoek naar innovatieve manieren om de leeromgeving te verbeteren. Eén trend die steeds meer terrein wint, is het gebruik van open-plan opzet in plaats van de traditionele klaslokalen. Door middel van een open-plan opzet worden de fysieke barrières tussen de klassen weggehaald en worden er meer interactieve ruimtes gecreëerd, waardoor kinderen meer gelegenheid krijgen om met elkaar te leren en samen te werken.

Volgens Steven Covey, de bekende Amerikaanse auteur en spreker, kan een open-plan opzet in het onderwijs bijdragen aan de ontwikkeling van de 7 eigenschappen van effectief leiderschap: proactiviteit, beginnen met het einde voor ogen, eerste dingen eerst, denken in termen van win-win, eerst begrijpen dan begrepen worden, synergie en scherpen de zaag. Het op deze manier onderwijzen van kinderen kan bijdragen aan de ontwikkeling van een positieve groepsdynamiek en het vergroten van het gevoel van gemeenschap en samenwerking.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de fysieke omgeving waarin kinderen leren, ook van invloed is op de kwaliteit van het onderwijs. Een goed ontworpen interieur kan bijdragen aan de uitstraling van de school, de beleving van de kinderen en de kwaliteit van het lesgeven en leren. Bij het ontwerpen van een open-plan omgeving moet rekening worden gehouden met de akoestiek en de verlichting, zodat kinderen zich kunnen concentreren en niet worden afgeleid door omgevingsgeluiden of verlichting die te fel of te zwak is. Ook moet er voldoende ruimte zijn voor individuele werkplekken, zodat kinderen ook de mogelijkheid hebben om in stilte te werken.

Een goed interieurontwerp kan bijdragen aan de uitstraling van de school. Een mooie, inspirerende omgeving kan kinderen motiveren om te leren en bijdragen aan een positief imago van de school. Door gebruik te maken van kleurrijke meubels, wanddecoraties en planten kan een open-plan omgeving er aantrekkelijker en levendiger uitzien, wat bijdraagt aan een prettige leeromgeving voor kinderen.

© by Stunning News.

Stunning Favicon Negatief